Kompostoi oikein - tuota lannoitetta itse

Komposti on luonnollinen lannoite ja maanparannusaine. Se sisältää tärkeitä ravinteita puutarhan maaperälle. Meillä on vinkkejä kompostointiin.

Mies kuulosuojaimet päässä silppuaa oksia ennen kompostointia STIHL GHE 140 hakkurilla

 Kompostori omassa puutarhassa

Kompostointi tarjoaa samanaikaisesti useita etuja. Ensinnäkin säästät rahaa, koska lannoitteita on ostettava vähemmän. Ennen kaikkea hyödynnät kuitenkin vastuullisesti raaka-aineita, joita puutarhastasi vapautuu: Kuihtuneet kasvit ja leikkuujätteet eivät yksinkertaisesti häviä, vaan ne palautuvat maaperään arvokkaiden ravinteiden muodossa. Vain kourallinen kompostia sisältää noin kymmenen miljardia eliötä. Tuloksena on parempi maaperän rakenne ja enemmän ravinteita. Kasveistasi tulee vastustuskykyisempiä tuholaisia vastaan ja ne kasvavat nopeammin.

Jätteestä humukseksi

Kompostissa jäte kierrätetään muuttamalla lähtöaineet maaperän eliöiden toimesta mustaksi humukseksi . Tätä humusta kutsutaan yleisesti puutarhurin "mustaksi kullaksi". Terve komposti tarjoaa juuri oikeat olosuhteet, jotta tämä muutosprosessi voi tapahtua tehokkaasti.

Mikä on kompostori?

Kompostori on kompostin valmistamiseen tarkoitettu säiliö. Se voidaan valmistaa puusta tai myös muovista. Erikoispikakompostorit tai lämpökompostorit ovat lämpöä eristäviä, yleensä muovista valmistettuja säiliöitä, jotka säilyttävät lämpötilan tehokkaasti. Tämä nopeuttaa sisällön hajoamisprosessia. Kompostorissa on yleensä yksi tai useampi poistoluukku, jotta kompostin jatkokäyttö olisi helpompaa. Kompostoreita on erikokoisia ja eri hintaluokissa. Ostettaessa on kiinnitettävä huomiota riittävään vakauteen.

Millaisia kompostoreita on olemassa?

Lämpökompostori vihreän tontin nurkassa ruukkujen ja kasvien välissä

Lämpökompostori

  • Useimmiten muovia ja varustettu lämpöä eristävällä vaipalla.
  • Nopea hajoamisprosessi.
  • Kompostointi tapahtuu erittäin nopeasti, noin neljästä kuuteen kuukautta.
  • Ei epämiellyttävää hajua.
  • Sekoitettava neljän viikon välein. 
  • Asetetaan suoraan maan päälle kaikkien muiden kompostoreiden tavoin.

  • Komposti on suojattu kuivuudelta ja viileydeltä.

  • Tarvitsee yleensä aurinkoisen paikan.
  • Vähäinen ilmansyöttö.

 Puinen kompostori ja lehtiastia sen vieressä tummanvihreän pensasaidan edessä

Puinen kompostori

  • Voidaan helposti rakentaa itse.
  • On suojattava säältä.
  • Kaksi laatikkoa, vuorotellen täytettäväksi ja kompostoitavaksi.
  • On käännettävä vähintään kerran vuodessa.
  • Puukompostorit ovat alttiita puun laholle.

Kompostin perustaminen ja hoito: Askel askeleelta

Hyvin ravittuun kompostiin ei tarvita paljon: tilaa puutarhassa, ostettu tai itse tehty kompostori ja seuraavassa oppaassamme annetut vinkit oikeaan kompostointiin.

Valitse säiliön materiaali

Säiliön rakentamiseen suositellaan käytettäväksi puuta tai muovia. Nämä materiaalit tarjoavat tarvittavan kestävyyden ja kestävät ulkoisia vaikutuksia pidempään. Koska komposti tarvitsee ehdottomasti ilmaa, kannattaa valita sivuilta avoin säiliö tai rakentaa se itse. Jos sinulla on suuri puutarha, on järkevää perustaa kaksi tai kolme kompostilaatikkoa. Näin voit aina lisätä orgaanista jätettä yhteen kompostiin, kun toinen komposti on lepotilassa. Pienissä astioissa voit tietenkin myös perustaa kompostin terassille tai parvekkeelle.

Materiaalit ja välineet kompostia varten

  • kypsä komposti
  • Pikakompostori tai kompostori
  • Kottikärryt
  • Lapio
  • Talikko
Avoin kompostikasa vihreän pensaan edessä, vieressä kottikärryt ja puita

Kompostin levittäminen

Seulonta

Ennen levittämistä komposti on ensin saatava puutarhakuntoon ja se on puhdistettava: Heitä se lapioilla kaltevan siivilän läpi, joka erottaa tikut, kivet ja muut karkeat epäpuhtaudet ja päästää läpi vain käyttövalmiin kompostin.

Levittäminen

6-12 kuukauden kuluttua voit levittää tuoretta kompostia orgaanisena lannoitteena. Ravinnepitoisuus vaihtelee lähdemateriaalin mukaan. Siksi vain puuvartisia ja heikkotuottoisia kasveja voidaan lannoittaa pelkällä kompostilla; toisaalta kompostin avulla voidaan vähentää muiden lannoitteiden käyttömäärää lähes puoleen kasvien ruokahalusta riippuen.

Levitysmäärä

Noin  3–4 litraa neliömetriä kohti. Se on reilu lapiollinen. Käytä maanparannusaineena vain kypsää kompostia, joka on kypsynyt vähintään 12 kuukautta. Se on täysin hajonnut ja sisältää vähemmän ravinteita, mutta vakaata humusta, joka ei enää muutu merkittävästi maaperässä. 

Taustalla puinen kompostori lehtiastian vieressä, sen edessä punaisia kukkia kasvava kukkapenkki ja vihreä pensasaita

Vinkkejä ja niksejä kompostin hoitoon

Kompostikasan perustaminen ja hoitaminen on periaatteessa hyvin yksinkertaista. On kuitenkin olemassa joitakin arvokkaita vinkkejä ja niksejä, jotka tekevät syntyvästä humuksesta erityisen hyödyllistä.

Oikea kompostiseos

Karkeammat jätteet, kuten pensaiden leikkuujätteet, tulisi aina sekoittaa kosteisiin kasvijätteisiin ja kuiviin, vähäravinteisiin aineosiin, kuten puuhakkeeseen tai lehtiin. Vältä levittämästä suuria määriä samaa materiaalia, sillä se voi haitata tasaista hajoamista. 

Puutarhajätteen oikea suhde 

Hyvää lannoitetta syntyy, kun hiilen ja typen suhde on kompostoinnin aikana 25: 1 tai 30: 1. Jos hiilipitoisuus on hallitseva, kasvijätteet hajoavat hitaammin. Liian korkea typpipitoisuus vähentää vakaita humusyhdisteitä.

Ilman ja veden lisäksi mikro-organismit tarvitsevat ravinnokseen orgaanisesti sitoutunutta hiiltä (C) ja typpeä (N), joiden tasapainoinen suhde on ihanteellinen. Kosteat vihreät keittiöjätteet tai nuoret kasvinosat sisältävät runsaasti typpeä, ja ne tulisi sekoittaa kuivien, runsaasti hiiltä sisältävien kasvinosien, kuten oksien, hakkeen, syksyn lehtien tai olkien kanssa. Tätä varten sekoita aina kaksi osaa typpipitoista materiaalia yhteen osaan hiilipitoista materiaalia. Koska ruohonleikkuujätteet mätänevät helposti, niitä tulisi aina lisätä kompostiin vain pieniä määriä; kourallinen sarvijauhoa tukee sitten hajoamisprosessia. Mitä pienempiä oksat ja pensaiden varret ovat, sitä paremmin mikro-organismit voivat hajottaa ne.

Mitä kompostiin voi laittaa?

Luonnonlannoitteen laatuun vaikuttavat ratkaisevasti sen ainesosat. Kaikki orgaaniset, hajoavat materiaalit voidaan kompostoida. Tämä voi olla mitä tahansa puutarhan tähteistä kotitalousjätteisiin. Muista: Mitä monipuolisempi jäteyhdistelmä, sitä arvokkaampi komposti.

Sopiva kompostimateriaali

  • Lemmikkien kuivikkeet
  • Munankuoret
  • Kahvinporot, teepussit, suodattimet
  • Sanomalehtipaperi, talouspaperi
  • Ruukkukasvit, leikkokukat
  • Hedelmät ja ruohonleikkuujäte vain pieninä määrinä
  • Rikkaruohot vain ilman siemeniä

Silppua leikkuujäte

Kompostiin voi laittaa myös leikkuujätettä, kuten pensasaitojen ja pensaiden oksat ja risut. Kasvijätteet on kuitenkin silputtava etukäteen. Tämä lisää mikrobien pinta-alaa ja puutarhajäte hajoaa nopeammin. Suosittelemme helpottamaan työtäsi hakkurilla, joka silppuaa jätteet nopeasti ja vaivattomasti teräjärjestelmänsä avulla.

Kompostisuhde yhdellä silmäyksellä

Kiinnitä huomiota materiaalien oikeaan suhteeseen, jotta saat terveellistä kompostia. Näin kasassa on aina oikea sekoitus happea, typpeä ja kosteutta, jotta kompostimateriaali muuntuu ravinteikkaaksi humukseksi.

Ruskea:vihreä

25: 1

Ruskea materiaali Vihreä materiaali
Oljet Ruohonleikkuujätteet
Oksat Vihannesjätteet
Pahvi Hedelmäjätteet
Paperi Kuihtuneet kukat
Lehdet Lanta
Puuhake Kahvinporot
Älä kompostoi:

Kypsennetyt ruoantähteet 
Leivonnaiset
Maitotuotteet&Liha
Juuririkkaruohot
Siemeniä tuottavat rikkakasvit
Sairaat kasvinosat

Sopimaton kompostimateriaali

  • Rasvat ja öljyt
  • Eläinpohjaiset ruokajätteet (liha, juusto, luut)
  • Leivonnaiset
  • Puun tuhka
  • Koiran ja kissan ulosteet
  • Pölynimurin pussi
  • Lehdet
  • Kivi, nahka, metalli
  • Lasi
  • Pahvipakkaukset

Kompostointi on nyt helppoa

Nainen kuulosuojaimet päässään silppuaa kasvijätteitä STIHL sähkökäyttöisellä hakkurilla GHE 250 S

Paras lannoite syntyy nopeasti hakkurilla

Kasvien hoitoon kuuluu myös terveellinen leikkuu. Näin syntyvä puutarhajäte voidaan jatkokäsitellä ja sekoittaa kompostiin.

Suosittelemme silppuamaan leikkuujätteen ensin. Esimerkiksi STIHL hakkurilla. Ne pienentävät leikkuujätteen tilavuutta ja hajottavat kasvijätteet siten, että ne hajoavat myöhemmin nopeammin korkealaatuiseksi lannoitteeksi. Kukka-, vihannes- ja hedelmäjätteet tai jopa syksyn lehdet voidaan myös silputa silppurilla hajoamisprosessin nopeuttamiseksi.

Kompostoi syksyn lehdet. Jos haluat käyttää syksyn lehdet kompostiin, voit yksinkertaisesti kerätä ne ruohonleikkurilla. Parhaiten se onnistuu tuoreeseen nurmikonleikkuujätteeseen sekoitettuna: Kuivat lehdet päästävät ilman ruohonleikkuujätteisiin ja estävät niiden mätänemisen. Lisäksi lehdet rikastuttavat viherjätettä hiilellä - paras edellytys onnistuneelle kompostoinnille.

Suurissa puutarhoissa voit varastoida lehtiä väliaikaisesti. Voit tehdä tämän yksinkertaisesti tekemällä kanaverkosta kehikoita ja täyttämällä ne lehdillä. Lehdet lisätään sitten vähitellen kompostiin seuraavana vuonna.

Tyypilliset kompostiongelmat

Komposti ei aina toimi täydellisesti alusta alkaen, mutta onneksi tyypillisiin ongelmiin löytyy usein yksinkertaisia ratkaisuja.

Komposti haisee

Mätänevät kompostikasat kärsivät usein liiallisesta kosteudesta. Vältä lisäämästä liikaa märkiä ainesosia. Valitettavasti kompostikasa joudutaan yleensä perustamaan uudelleen, sillä mädäntynyttä kompostia ei enää voida pelastaa. Kiinnitä huomiota puutarhajätteen oikeaan kerrostumiseen.

Kompostikasa on homeessa

Homebakteereja on kaikessa puutarhamullassa, ja se on täysin luonnollista. Jos kuitenkin ilmenee vakava hometartunta, on todennäköistä, että kosteaa materiaalia on kerrostunut liikaa. Yritä sitten sekoittaa komposti uudelleen ja sekoita kuiva aines hyvin kosteaan. Sen jälkeen homeen pitäisi taas hävitä.

Komposti ei kypsy

Kypsä komposti tarvitsee aikaa. Vuodenajasta ja ulkolämpötilasta riippuen prosessi kestää noin kuudesta kahteentoista kuukauteen, kunnes eri sisällöt ovat muuttuneet ravinteikkaaksi humukseksi. Muista: Komposti tarvitsee lepoa, mutta sitä on sekoitettava tai kaivettava aika ajoin. Tämä tarkoittaa, että jos kompostikasasi määrä on pienentynyt noin kolmanneksella, sinun kannattaa tarttua lapioon. Tämä edistää ilmastointia ja nopeuttaa hajoamisprosessia.

Yhteenveto: kompostoi oikein

  • Puutarha- ja keittiöjätteistä saatu komposti on ravinteikasta ja luonnollista lannoitetta kasveillesi.
  • Pikakompostorit ovat nopeampia ja pienempiä, mutta myös kalliimpia kuin puukompostorit tai avoimet kompostikasat.
  • Varmista, että hiilirikkaiden ruskeiden ja typpirikkaiden vihreiden materiaalien suhde on oikea (25:1).
  • Eläinpohjaiset ruokajätteet, leipomotuotteet, rasvat, öljyt ja epäorgaaniset materiaalit eivät kuulu kompostiin.
  • Mädäntynyt komposti on perustettava uudelleen. Homeinen komposti on liian kosteaa, ja se tulisi sekoittaa kuivaan materiaaliin.