PUUTARHAKALENTERI KOKO VUODELLE

Milloin omenapuun oksat pitää karsia? Entä milloin nurmikko kuuluu kalkita ja lannoittaa? STIHL on koonnut kalenterin helpottamaan puutarhatöiden suunnittelua. Onnea matkaan, saat vielä unelmiesi puutarhan!

TAMMIKUU

LEVITÄ KALKKIA LUMEN PÄÄLLE

Onko uudenvuodenlupauksesi poistaa sammal nurmikolta? Siinä tapauksessa kannattaa alkaa kalkita nurmikkoa noin neljän vuoden välein. Kalkitseminen nostaa nurmikon pH-arvoa, minkä ansiosta sammal ei viihdy yhtä hyvin ja ruoho saa mahdollisuuden kasvaa. Voit kalkita ympäri vuoden, mutta paras aika on syksyllä tai talvella, jolloin sade ja lumi levittävät kalkin tehokkaasti maaperään. Miksipä et siis levittäisi kalkkia silloin, kun puutarha on muutenkin valkoisenaan lumesta?

RAVISTELE LUMET PUISTA JA PENSAISTA

Lumen kertyminen puihin ja pensaihin saattaa kuormittaa niitä pahasti. Lumikuorma voi jopa katkaista oksia, jos lämpötila nousee nollan yläpuolelle ja kevyt puuterilumi muuttuu raskaaksi nuoskaksi.

SUOJAA IKIVIHREÄT PENSAAT KEVÄTAURINGOLTA

Ikivihreät pensaat, kuten puksipuut ja alppiruusut, voivat vahingoittua pahasti kevään ensimmäisistä auringonsäteistä. Ne voivat herätä liian aikaisin luullen, että on kevät ja yrittää imeä vettä vain kuivuakseen tai muuttuakseen ruskeiksi. Ne kannattaakin siis peittää juuttikankaalla tai kuusenhavuilla. Miksipä et käyttäisi joulukuusta tähän tarkoitukseen? Poista oksat ja peittele ikivihreän pensaan tai herkän köynnöskasvin juuret neulasilla. Voit myös silputa kuusenneulaset hakkurilla, jolloin ravinteet kulkeutuvat multaan nopeammin.

VALMISTAUDU KESÄÄN

Puutarha on vielä talvilevolla – mutta kun se herää, se herää nopeasti! Jos aiot hankkia robottiruohonleikkurin saadaksesi kesälle lisää rentoutumisaikaa, sellainen kannattaa ehkä tilata hyvissä ajoin, ennen kuin kysyntä kasvaa liian suureksi. Laske täällä, kuinka paljon aikaa voit säästää robottiruohonleikkurin avulla. Laskelma perustuu puutarhan kokoon ja siihen, mitä tällä hetkellä käytät ruohonleikkuuseen.

KÄY LÄPI SIEMENPUSSIT

Tee tarkastus vanhoille siemenpusseillesi. Jos käy tuuri, vanhat siemenet voivat vielä kasvaa, mutta mahdollisuus on pienehkö. Latva-artisokka kannattaa kylvää jo nyt, jotta sadon ehtii korjata ennen syksyä!

HELMIKUU

TEE ITSE TALIPALLOJA LINNUILLE

Pikkulinnut pitävät auringonkukansiemenistä, sekä suolattomista maapähkinöistä, hirssistä, kaurasta, kookospähkinänpuolikkaista, rusinoista ja omenoista. Haluatko tehdä itse erimuotoisia talipalloja? Se on helppoa! Sulata 500 g kookosrasvaa ja sekoita joukkoon erilaisia (suolaamattomia) siemeniä ja pähkinöitä. Anna seoksen jäähtyä ja muovaile se haluamaasi muotoon. Voit käyttää vaikka piparkakkumuotteja! Anna talipallojen jähmettyä, pujota niihin naru ja ripusta!

TARKISTA PUUTARHAKONEESI

Tarvitseeko koneesi korjausta tai huoltoa? Käytä tilaisuus hyväksesi, ennen kuin jälleenmyyjillämme on liian pitkät jonot! Jos tarvitset uuden puutarhakoneen, suosittelemme valitsemaan akkukäyttöisen laitteen. Tutustu akkukäyttöisten koneiden valikoimaamme täällä.

PEITÄ PERENNAT

Jos perennat heräävät eloon liian aikaisin, voit peittää ne lehdillä tai kuusenneulasilla ja säästää niiden voimia kevättä varten.

MAALISKUU

KARSI NUORET PUUT JA PENSASAIDAT

Onko puutarhassasi nuoria päärynä- tai omenapuita? Siinä tapauksessa talvi tai alkukevät, jolloin ne vielä lepäävät, on hyvä aika karsia niiden oksia. Kun karsit oksia, puut ja pensaat saavat vauhtia kasvuun. Lehdettöminä niitä on myös helpompi muotoilla. Ryhdy töihin ennen kuin silmut alkavat puhjeta! Mikset toisi leikattuja oksia sisälle maljakkoon? Saat nauttia keväisestä viherryksestä. Leikkaa myös pensasaidat, koristepensaat ja ruusut ja poista ei-toivotut vadelma- ja karhunvatukkaversot. Vanhempien puiden kanssa on parempi odottaa HES-kauteen (heinä-, elo-, ja syyskuu). 

LANNOITA NURMIKKO TYPPIPITOISELLA LANNOITTEELLA 5–7 VIIKON VÄLEIN

Kun lämpötila on noin 8 °C, on aika levittää nurmikolle typpipitoista lannoitetta. Se antaa kasvulle uutta puhtia talvilevon jälkeen. Monet ovat epävarmoja siitä, kuinka paljon nurmikkoa pitää lannoittaa. Lannoita mieluummin vähän ja usein kuin paljon ja harvoin. Varmuuden vuoksi voit puolittaa lannoitteen määrän ja kaksinkertaistaa lannoitustiheyden. Käytä mielellään orgaanista lannoitetta. Silloin sinun ei tarvitse kastella nurmikkoa jälkikäteen tai odottaa sadetta ennen lannoittamista (tällöin lannoite ei polta nurmikkoa ruskeaksi). Levitä kompostimultaa tai lehmänlantaa myös kukkapenkkeihin ja kasvimaalle. Ihannetapauksessa lannoitus tehdään typpipitoisella nurmikkolannoitteella kaksi tai kolme kertaa puutarhakauden aikana, noin 5–7 viikon välein. Jos olet lannoittanut nurmikon kerran keväällä, käsittely on aika toistaa juhannuksen tienoilla. Hiekkaperäisellä maalla lannoittaminen on erityisen tärkeää, koska ravinteet valuvat helpommin pois sadeveden mukana. Monissa osissa Pohjoismaita nurmikolle voi levittää sen kasvua vauhdittavaa typpipitoista lannoitetta vielä elokuussakin. 

TEE KEVÄTSIIVOUS

Poista pudonneet oksat, lehdet ja lakastuneet kasvit. Jos lehtiä on paljon, ne on helppo poistaa lehtipuhaltimella. Suosittelemme silppuamaan oksat ja lehdet hakkurilla, jotta ne maatuvat nopeammin ja antavat ravinteita puille, pensaille ja muille kasveille. Jos tontillasi kasvaa vesakoita, raivaussaha voi olla kätevä.

ALOITA ESIKASVATUS

Maalis–huhtikuu on hyvä aika kasvattaa sisällä taimia, jotka voit istuttaa ulos keväällä ilman lämmetessä. Jos taimiin tulee hometta, multa on luultavasti liian märkää. Mullan joukkoon kannattaa sekoittaa vermikuliittia, joka imee vettä ja pitää kosteuden sopivana. Tällöin taimia ei tarvitse kastellakaan yhtä usein. 

HERÄTÄ ROBOTTIRUOHONLEIKKURI HENKIIN

Onko sinulla jo robottiruohonleikkuri? Tarkista, että akku on täyteen ladattu ja tutki, tarvitseeko teriä vaihtaa. Jätä robottiruohonleikkurisi huoltoon lähimmälle jälleenmyyjälle – tai vaihda terät itse käyttöoppaan avulla.

AUTA LUMIKELLOJA LEVIÄMÄÄN

Haluatko lisää lumikelloja puutarhaan? Auta niitä leviämään nopeammin jakamalla tuppaita. Odota, kunnes lumikellojen kukinta on aivan lopuillaan. Ota sitten puutarhalapio ja kaiva lumikellotupas esiin. Jaa tupas pienemmiksi tuppaiksi sormilla ja istuta pienet tuppaat uusiin paikkoihin samaan syvyyteen.

HUHTIKUU

PESE PUUTARHAKALUSTEET JA TERASSI

Hyväksi havaittu kikka levien poistamiseen on sekoittaa 2 dl etikkaa ja muutama tippa tiskiainetta litraan lämmintä vettä. Hankaa ulkokalusteita juuriharjalla tai käytä painepesuria pienimmällä teholla. Terassin puhdistamiseen voit käyttää niin sanottua patiopesuria, joka on hellävarainen puupinnalle.

HARAVOI LEHDET JA ILMAA NURMIKKO TARVITTAESSA

Kun nurmikko on kuivunut kevään korvalla, on aika haravoida vanhat lehdet ja risut pois. Haravointi auttaa myös juuria saamaan ilmaa. Tarpeen vaatiessa nurmikon voi lisäksi ilmata, jotta kaiken kuolleen materiaalin saa pois. Se toimii tehokkaasti myös sammalta vastaan. Muista kerätä sammal varovasti, jotta itiöt eivät pääse leviämään. Tutustu STIHL nurmikon ilmaajiin täällä.

LAITA SISÄÄNKÄYNTI KEVÄTKUNTOON

Vaihda talviset kuusenhavut ja koristepensaat keväisiin orvokkeihin.

VALMISTELE KASVIHUONE JA ISTUTUSLAATIKOT

Siivoa kasvihuone ja istutuslaatikot valmiiksi.

KITKE KEVÄÄN ENSIMMÄISET RIKKARUOHOT

Jos kevät on lämmin, ilmestyvät rikkaruohot nopeammin kuin uskotkaan. Mitä nopeammin aloitat rikkaruohojen poistamisen, sitä helpommin pidät ne poissa!

PIDÄ SILMÄLLÄ KEVÄÄSEEN HERÄÄVIÄ TAPPAJAETANOITA

Mitä aikaisemmin aloitat niiden hävittämisen, sitä vähemmän niillä on aikaa lisääntyä. Mikset asettaisi kupariteippiä istutuslaatikoiden ja ruukkujen ympärille tai rakentaisi olutansaa jo nyt? Löydät lisää vinkkejä täältä.

TEE PAIKKAUSKYLVÖ JA LEVITÄ KATETTA

Jos nurmikko tuntuu liian harvalta tai siinä on paljaita kohtia tai paljon sammalta, voit kylvää lisää siemeniä. Muista kastella nurmikko jälkikäteen! Jos kylvät siemenet suoraan sammaleelle ja kastelet sen, sammal sitoo kosteutta kuin pesusieni. Vastakylvetyn nurmikon voi myös peittää kuitukankaalla, jolloin se pysyy kauemmin kosteana. Epätasaisuuksien korjaamiseksi ja tiiviimmän ja kuivuutta kestävämmän nurmikon saamiseksi katteen levittäminen kannattaa. Kate auttaa pitämään juuri levittämäsi siemenet suojassa myös niitä syöviltä linnuilta – jos et siis päättänyt peittää nurmikkoa kuitukankaalla.

LANNOITA JA PARANNA MAATA PENSAIDEN JA KUKKAPENKKIEN YMPÄRISTÖSSÄ

Jos sinulla on oma komposti, voit tuoda multaa sieltä ja levittää sitä pensaiden ja kukkapenkkien ympärille. Muussa tapauksessa voit ostaa lannoitetta tai multaa, johon on valmiiksi sekoitettu lisäravinteita.

JÄTÄ PUUTARHAAN NIITTY KESÄKSI TAI RAKENNA MEHILÄISHOTELLI

Haluatko olla tänä kesänä kiltti mehiläisille? Suunnittele jo nyt pieni niitty sellaiseen osaan puutarhaasi, jonne tuppaat heittelemään kukkien siemeniä ja josta ruoho jää leikkaamatta. Jos sinulla on robottiruohonleikkuri, voit estää sen pääsyn alueelle. iMOW®-ruohonleikkurin törmäysanturit tunnistavat kaikki yli 8 cm korkeat kiinteät esteet. Robottiruohonleikkuri vaihtaa silloin suuntaa ja jatkaa leikkaamista toisella alueella. Jos haluat auttaa mehiläisiä löytämään kodin, voit rakentaa oman ”Air Bee-n-Been”. Sinun ei tarvitse kuin porata muutamia reikiä halkoihin, niin mehiläiset, kimalaiset ja muut hyönteiset voivat laskea munansa sinne. Poraa eri kokoisia reikiä 12 millimetrin halkaisijaan asti. Poraa ne noin 10–15 cm syviksi. Onnea matkaan!

TOUKOKUU

MAKSIMOI SATO PITÄMÄLLÄ PH-TASAPAINO KUNNOSSA

Aiotko aloittaa uuden viljelmän tai kukkapenkin, ja haluat tietää, menestyvätkö taimet? Tavallisin keino selvittää asia on hankkia pH-testi tai lähettää hieman multaa analysoitavaksi. Mikäli sinun ei tarvitse tietää tarkkaa pH-arvoa, voit tehdä yksinkertaisen testin itse leivonta-aineiden avulla! Toimi näin: Laita muutama ruokalusikallinen maata purkkiin, kaada sekaan 2 ruokalusikallista viinietikkaa ja sekoita. Alkaako seos kuplia? Silloin maaperä on emäksinen (pH-arvo on yli 7). Jos mitään ei tapahdu, ota uutta maata ja lisää 2 ruokalusikallista ruokasoodaa, hieman vettä ja sekoita. Alkaako seos kuplia? Silloin maaperä on hapan (pH-arvo on alle 7). Mikäli testissä ei tapahdu mitään, maaperä on neutraali. Nostaaksesi pH-arvoa voit kalkita nurmikon. Laskeaksesi pH-arvoa laimenna multaa turpeella. Haluatko tietää lisää esimerkiksi siitä, millainen maaperä sopii esikasvatukseen? Entä voiko tiiviissä savimaassa viljellä? Tutustu multakouluumme täällä.

LEIKKAA NURMIKKOA – MUTTA ENINTÄÄN 1/3 PITUUDESTA

Jotta nurmikosta tulisi kaunis, se tulisi leikata usein, mieluiten kolmen tai neljän päivän välein. Robottiruohonleikkuri on optimaalinen ratkaisu – sinun ei tarvitse leikata eikä haravoida itse eikä tyhjentää keruusäiliötä. Lisäksi se lannoittaa nurmikon silppuamalla ruohon hienoksi. Joten älä ihmettele, jos sinulla on pian naapuruston vihrein nurmikko! Aloita nurmikon leikkaaminen sen alkaessa kasvaa. Leikkaa ruohon pituudesta enintään kolmasosa, koska nurmikko voi kuivua helposti ja alkaa kellastua. Ensimmäisessä leikkuussa ruohon korkeuden tulisi olla n. 6–8 cm, jotta ruoho lähtee kasvamaan. Myöhemmin alkukesällä voit laskea korkeuden 4–5 senttimetriin. Nosta korkeus keskikesällä uudelleen 6–8 senttimetriin, jotta ruoho pysyy hieman pidempänä eikä kuivu yhtä helposti. Ruohonjuurien pituus on peilikuva ruohon pituudesta maanpinnan yläpuolella. Syksyn tullessa laske korkeus taas 4–5 senttimetriin. Tutustu ruohonleikkureihimme!

KESÄKUU

KASTELE REILUSTI MUTTA HARVOIN – MIELUITEN ILTAISIN

Sekä nurmikkoa että kukkapenkkejä on hyvä kastella koko kesän ajan, jotta ne eivät kuivu. Parhaan tuloksen saat, kun kastelet iltaisin. Näin nurmikko, puut ja muut kasvit ehtivät kunnolla imeä veden itseensä ennen kuin aurinko haihduttaa sen pois. Nurmikkoa on parempi kastella reilusti ja harvoin kuin vähän ja usein. Jälkimmäisessä tapauksessa ruohonjuuret hakeutuvat ylöspäin. Jos nurmikkoa kastelee vähän koko ajan, juuret voivat kääntyä ylöspäin ja vaurioitua. Älä myöskään huolestu nurmikon kellastumisesta: se tarkoittaa vain harvoin sitä, että ruoho on kuollut kokonaan. Sateen tai kastelun jälkeen nurmikko elpyy usein nopeasti ja alkaa taas vihertää.

LANNOITA JA TEE MAANPARANNUSTA – TAAS

Nyt on hyvä hetki lannoittaa viljelmiä ja kukkapenkkejä vähän lisää tai tehdä maanparannusta. Jos sinulla on oma komposti, voit ottaa multaa sieltä.

TUE HUOJUVIA KASVEJA

Jos puutarhassasi on pitkiä, huojuvia kasveja, joissa on painavat kukat, niitä saattaa joutua tukemaan kepeillä, etteivät ne taittuisi sateella.

HEINÄKUU

KARSI VAHVARUNKOISIA PUITA JA MUOTOILE PENSASAIDAT

Kevättalvella ennen silmujen puhkeamista on hyvä karsia nuoria puita, pensaita ja pensasaitoja. Vahvarunkoisempia puita ja jykevämpiä pensasaitoja sen sijaan on paras karsia heinä-, elo- ja syyskuussa. Näin vältetään niiden liian voimakas kasvu. Suorita karsinta kolmen vuoden välein, mutta älä leikkaa vahvoja oksia, vaan harvenna ainoastaan latvaa. Myös kivihedelmäpuut, kuten kirsikka- ja luumupuut, ja ns. nesteitä vuotavat puut, kuten koivut, karsitaan kesällä, jotta leikkauskohdat kuivuvat nopeammin. Akkukäyttöinen pensasaitaleikkuri on hyvä työväline korkeiden pensasaitojen muotoiluun.
 

ELOKUU

HARVENNA HEDELMÄPUUT

Voi tuntua pahalta poistaa puista tulevia hedelmiä, mutta jos jätät puut harventamatta, oksista tulee liian täysiä, ja hedelmien paino uhkaa katkaista koko oksan. Hedelmät voivat myös alkaa mädäntyä, jos ne kasvavat liian tiiviisti. Kun harvennat puita, saat vähemmän hedelmiä, mutta niistä tulee suurempia.

SYYSKUU

OSTA UUSIA PENSAITA JA KASVEJA

Tee kaikki suuret istutukset syksyllä. Syksyllä on korkeampi ilmankosteus ja kosteampi maaperä, ja kasvit siirtyvät pian lepotilaan talven ajaksi, jolloin ne ehtivät juurtua istutuksen jälkeen. Lisäksi kasvien hankkiminen syksyllä on edullisempaa. Win-win!

POISTA PUDONNEET HEDELMÄT

Kerää omenat ja poista pudonneet hedelmät puutarhasta. Poista myös sellaiset hedelmät, jotka ovat kuivuneet ja roikkuvat yhä puissa, sillä niissä voi olla sienitauteja, jotka leviävät koko puuhun.

VIE ULKOKALUSTEET SISÄLLE JA PUE SISÄÄNKÄYNTI SYYSASUUN

Nyt on hyvä hetki alkaa korjata sisään ulkokalusteita ja ruukkukasveja, jotka ovat saaneet olla kesän ulkona. Miksipä et veisi tilalle kestävämpiä syys- ja talvikasveja? Saatavilla on useita kasveja, jotka sopivat hyvin portailla sijaitseviin ruukkuihin. Niitä ovat esimerkiksi puksipuu, kanerva, pensastädyke, muratti, talvimarja ja ruukkupuolukka. Havupuista sopivat kauniisti esim. tuija, sypressi, kääpiömänty ja kartiovalkokuusi. Voit myös ripustaa niihin jouluvalot.

LOKAKUU

AJA LEHTIEN YLI RUOHONLEIKKURILLA TAI KÄYTÄ LEHTIPUHALLINTA

Jos nurmikon päälle jää liian paljon lehtiä, ne voivat tukehduttaa ruohon ja saada sen homehtumaan. Pienien määrien yli voi ajaa myös ruohonleikkurilla, jolloin silppu jää nurmikolle katteeksi. Poikkeuksena pyökin ja tammen lehdet, joilla on happamoittava vaikutus. Voit myös kerätä lehdet yhteen lehtipuhaltimen avulla ja asetella ne puiden ja pensaiden ympärille tai pensasaidan alle eristäväksi peitteeksi, josta saa lisäravinteita. Maatuessaan lehdet myös parantavat maaperän multapitoisuutta. Jos sinulla on ruusuja, voit peittää ne kompostimullalla ja kuusenhavuilla. Älä peitä liian tiiviisti! Muutoin varret saattavat mädäntyä.

LAITA PERENNAT TALVEHTIMAAN

Anna perennojen talvehtia ruukuissa pakkasettomassa mutta viileässä paikassa. Mielellään päivänvalossa ja säästeliäästi kastellen. Ulkoruukut voidaan kääriä kuitukankaaseen, kuplamuoviin tai muuhun suojaavaan materiaaliin, jotta juuret eivät palellu.

KASTELE IKIVIHREÄT KASVIT

Ikivihreät kasvit, kuten katajat, kuuset, alppiruusut ja tuijat kastellaan hyvin ennen maan jäätymistä. Näin ne selviytyvät paremmin talvesta.

ISTUTA KEVÄÄN KUKKALOISTO

Syksy on täydellistä aikaa kevään kukkasipulien, kuten tulppaanien, krookusten, narsissien, sinililjojen ja lumikellojen istuttamiselle. Älä kuitenkaan istuta kukkia liian aikaisin, jotta sade ei mädännytä niitä ennen talvea tuloa! Mietitkö, miksi ne pitää istuttaa jo nyt? Juuristoilla on aikaa kehittyä kunnolla talven aikana, jotta ne saavat hyvän alun keväällä.

LEIKKAA NURMIKKO VIIMEISTÄ KERTAA ENNEN TALVEA

Ruoho lakkaa kasvamasta, kun lämpötila laskee noin viiteen asteeseen. Leikkaa tällöin nurmikko viimeisen kerran ennen talvea. Jos sää on ollut erittäin kostea, ruoho voi kuitenkin olla herkkää. Silloin on parempi lykätä kauden viimeistä leikkuuta ja odotella kuivempaa päivää. Yöpakkasilla ruohoa ei saa leikata ennen kuin se on lämmennyt hieman päivän aikana. Älä leikkaa ruohoa neljää tai viittä senttiä lyhyemmäksi. Jos leikkaat nurmikon lyhyemmäksi myös juuristosta tulee lyhyempi, mikä heikentää nurmikon olosuhteita talven aikana. On kuitenkin tärkeää, että nurmikko ei myöskään jää liian pitkäksi. Pitkät ruohonkorret voivat taipuessaan tukahduttaa alle jäävän ruohon.

ÄLÄ LEIKKAA KORISTEHEINIÄ MATALAKSI

Koristeheinillä on ontot varret, ja jos ne leikataan, voi sade valua juuristoon, jolloin kasvi mädäntyy tai paleltuu kuoliaaksi.

HOIDA SYKSYN LANNOITUS PK-LANNOITTEELLA

Mikäli haluat antaa nurmikolle ylimääräisen tehokuurin, voit lannoittaa erityisellä syyslannoitteella, jotta nurmikko kestää paremmin sienitauteja ja kylmyyttä. On tärkeää, ettei lannoite sisällä typpeä, koska ruohon tulisi levätä tähän vuodenaikaan, eikä sitä saisi innostaa kasvamaan. Käytä siksi kaliumia ja fosforia sisältävää PK-lannoitetta. Syyslannoitus torjuu myös lumihometta, joka leviää kosteissa ympäristöissä esimerkiksi lumen alla ja voi tuhota isoja nurmialueita.

MARRASKUU

VIE ROBOTTIRUOHONLEIKKURI TALVISÄILYTYKSEEN

Nyt on aika päästää robottiruohonleikkuri ansaitulle talvilevolle. Säilytä sitä talven yli kuivassa paikassa ja suojassa jäätymiseltä tai vie se huoltoon ja talvisäilytykseen STIHL jälleenmyyjälle. Varmista, että akku pysyy täyteen ladattuna eikä jäädy.

JOULUKUU

SUOJAA PUUTARHA KUTSUMATTOMILTA VIERAILTA

Suojaa kasvit ja puut kauriilta asettamalla verkot kasvien ympärille ja jyrsijäsuojat puiden runkojen ympärille. CD-levyjen ripustaminen puiden oksille on myös tehokasta. Poimi pudonneet omenat, jotka voivat houkutella kutsumattomia vieraita. Jos haluat syöttää eläimiä, voit viedä omenoita ja heinää metsään. Puutarhasi säästyy vierailuilta.

VÄLTÄ NURMIKOLLA KÄVELYÄ

Vältä talvisin tarpeetonta kävelyä nurmikon päällä. Talvilevolla oleva nurmikko kuluu ja vaurioituu helpommin.

ONNEA PUUTARHATÖIHIN!

SUOSITELLUT TUOTTEET