Vinkkejä raivaussahan kunnossapitoon
Täältä löydät vinkkejä ja ohjeita raivaussahan säännölliseen kunnossapitoon, jotta se toimisi tehokkaasti ja säilyisi hyväkuntoisena monia vuosia.
25.09.2024
Yleiskatsaus: Raivaussahan kunnossapito
- Lue turvallisuussyistä aina käyttöohjeet.
- Varmista, että raivaussahassa käytetään oikeaa bensiiniseosta.
- Tarkista aina raivaussahan leikkuri ennen työn aloittamista.
- Puhdista raivaussaha aina käytön jälkeen.
- Vaihda bensiiniseos tarvittaessa.
Raivaussahan vaihteiston voitelemiseen tarvitaan rasvaa. Suosittelemme käyttämään tehokkaita Superlub FS -vaihteistorasvoja kaikissa STIHL-raivaussahoissa.
Huomioitavaa raivaussahan kunnossapidossa
Raivaussahan kunnossapidon ensimmäisessä vaiheessa on luettava huolellisesti käyttöohje, jossa kuvataan tärkeimmät kunnossapitotoimet. Suorita vain käyttöohjeessa kuvatut huolto- ja korjaustyöt. Kaikki muut työt suorittaa STIHL-jälleenmyyjä, jolla on tarvittava asiantuntemus kaikkiin korjauksiin. Lisätietoa itse suoritettavista tehtävistä saat täältä.
Raivaussahan leikkurin tarkastus
Raivaussahat toimivat erilaisilla leikkuupäillä, jotka voi vaihtaa tarvittaessa muutamalla helpolla toimenpiteellä. Käytettävän leikkurin kunto on tärkeää huomioida raivaussahan virheettömän toiminnan varmistamiseksi. Tarkista leikkuri seuraavasti. Huomaa, että käsittelytoimenpiteet vaihtelevat leikkuupäästä riippuen:
- Siimalla varustettu leikkuupää (esim. AutoCut, SuperCut): Avaa leikkuupää ja tarkista, että siima on kelattu oikein – siimat eivät saa mennä ristiin. Jos siimaa ei ole kelattu oikein, kelaa leikkuupää takaisin alkuperäisellä STIHL-siimalla.
- Leikkuupää muoviterillä (PolyCut): Tarkista leikkuupää kulumisen ja halkeamien varalta. PolyCut-terässä kulumismerkit osoittavat leikkurin kunnon. PolyCut-terän kolme terää on vaihdettava aina kokonaisena sarjana.
- Metallileikkurit (esim. ruohonleikkuuterä, silppurin terä): Metallileikkurien kohdalla on tarkistettava uudelleenteroituksen tarve. Jos niissä on vääntymiä tai murtumia, ne on aina vaihdettava.
Raivaussahan säännöllinen kunnossapito ja hoito
Työn päätyttyä raivaussaha on huollettava säännöllisesti. Tarkista myös, että leikkuri ja suojus on asennettu oikein.
Raivaussaha on tarkastettava perusteellisesti ennen töiden aloittamista ja aina säiliön täyttämisen jälkeen. Mikä sen kunto on? Onko säiliössä ja säiliön korkissa vuotoja? Kone on puhdistettava aina käytön jälkeen, ts. päivittäin ammattikäytössä.
Ohjauskahvan toiminta on tarkistettava ennen töiden aloittamista ja aina säiliön täyttämisen jälkeen.
Ilmansuodatin on puhdistettava tarvittaessa ja erityisesti toimintahäiriöiden yhteydessä. Jos ilmansuodatin on vaurioitunut, se on vaihdettava.
Imupää on tarkistettava toimintahäiriöiden ilmetessä ja vaihdettava tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa ja aina toimintahäiriön ilmetessä. Ota yhteyttä STIHL-jälleenmyyjään ja pyydä tarkastamaan ja vaihtamaan imupää ammattimaisesti.
Polttoainesäiliö on puhdistettava tarvittaessa.
Kaasutin on tarkistettava sähkötyökalun ollessa joutokäynnillä. Leikkuri ei saa pyöriä. Tämä on testattava ennen töiden aloittamista ja aina säiliön täyttämisen jälkeen. Tarvittaessa joutokäyntiä voidaan säätää uudelleen.
Kipinöinnin varmistaminen: elektrodiväliä on säädettävä toimintahäiriön sattuessa. Suosittelemme vaihtamaan sytytystulpan 100 käyttötunnin välein.
Tuloaukko on tarkistettava aina sähkötyökalun käytön lopettamisen yhteydessä ja puhdistettava tarvittaessa.
Äänenvaimentimen kipinänsammutin on tarkistettava toimintahäiriön ilmetessä ja aina tarvittaessa. Jos se on vaurioitunut, se on puhdistettava tai vaihdettava. Jälleenmyyjä auttaa mielellään suorittamaan nämä toimenpiteet.
Käytettävissä olevat olevat ruuvit ja mutterit säätöpultteja lukuun ottamatta on kiristettävä tarvittaessa.
Tärinänvaimennusosat on tarkistettava ennen työn aloittamista ja aina toimintahäiriön ilmetessä. Jos tärinänvaimennusosat ovat vaurioituneet, STIHL-jälleenmyyjän on vaihdettava ne.
Leikkuri on tarkastettava ennen työn aloittamista ja aina säiliön täyttämisen jälkeen. Jos se on vaurioitunut, se on vaihdettava. Varmista myös, että se on kunnolla kiinni sähkötyökalussa ennen työn aloittamista ja aina säiliön täyttämisen jälkeen.
Teroita metallileikkurit aina ennen työn aloittamista.
Vaihteiston voitelu on tarkistettava viikoittain ja aina toimintahäiriön ilmetessä. Vaihteiston voiteluainetta on lisättävä tarvittaessa.
Turvallisuusmerkinnät on vaihdettava, jos ne ovat vaurioituneet.
Raivaussahan puhdistaminen
Kunnossapito on hyvä tilaisuus puhdistaa raivaussaha perusteellisesti. Puhdistusohjeet on kuvattu yksityiskohtaisesti.
Työkalut ja materiaalit
Alla on yhteenveto tärkeimmistä työkaluista ja materiaaleista, joita tarvitset raivaussahan puhdistamiseen. Käytä työskennellessäsi aina käyttöohjeen mukaisia henkilönsuojaimia.
- Sivellin/maalisivellin
- Pehmeä liina
- Yleispuhdistusaine
- STIHL Varioclean
- Yhdistelmähylsyavain
- Työkäsineet
Suojuksen ja kotelon puhdistaminen
Jotta raivaussahasi hyvä teho säilyisi pitkään, raivaussahan suojus ja kotelo on hyvä puhdistaa heti työskentelyn jälkeen ennen kuin jäämät kuivuvat niihin. Irrota ennen aloittamista sähkökäyttöisen raivaussahan pistoke pistorasiasta, irrota akku akkukäyttöisestä raivaussahasta ja sammuta bensiinikäyttöisen raivaussahan moottori.
Puhdista raivaussahan kotelo ja suojus kostealla liinalla tai pehmeällä harjalla tai yleispuhdistusaineella pinttyneen lian poistamiseksi.
Ilmansuodattimen puhdistus
Ilmansuodattimet puhdistavat kaasuttimen ilman ja ne likaantuvat ajan myötä. Muista siis puhdistaa raivaussahan ilmansuodatin tarvittaessa. Avaa suodatinkotelo käyttöohjeen mukaisesti ja irrota kangas- tai paperisuodatin. Puhdista ruohonleikkurin suodatin napauttamalla sitä hyvin.
Huomaa, että kangassuodattimet ovat syviä suodattimia. Tämä tarkoittaa, että naputtamalla irtoavat vain pinnalla olevat likahiukkaset. Hienot likahiukkaset kiinnittyvät materiaaliin, ja ne voidaan poistaa vain erikoispuhdistusaineilla, kuten STIHL Varioclean -puhdistusaineella. Varioclean-puhdistuksen jälkeen suodattimen tulee antaa kuivua huoneenlämmössä.
Joissakin laitteissa on karkea metallisuodatin kangassuodattimen sijaan. Sen avulla puhdistetaan moottorin jäähdytysilma. Raivaussahaa puhdistaessa on yleensä riittävää, että napautat sitä ulospäin tai huuhtelet sen juoksevalla vedellä.
Sylinterin jäähdytysripojen puhdistaminen
Jotta raivaussaha toimisi turvallisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla, suosittelemme puhdistamaan sylinterin jäähdytysrivat säännöllisesti. Tarkista, että raivaussahan jäähdytysrivat ovat puhtaat. Jos jäähdytysrivat ovat likaiset, ne on puhdistettava huolellisesti harjalla tai paineilmalla.
Sytytystulpan puhdistaminen
Bensiinikäyttöisen raivaussahan käynnistysongelmat voivat joskus viitata siihen, että sytytystulppa on likainen. Nukkaamaton liina sopii parhaiten bensiinikäyttöisen raivaussahan sytytystulpan puhdistamiseen. Noudata irrotuksessa ja testauksessa käyttöohjeita.
Sytytystulppa kannattaa vaihtaa, jos siinä on huomattavia kulumisen merkkejä tai tietyn käyttötuntimäärän jälkeen. Jos mahdollista, poista myös kontaminaation syy.
Liian paljon moottoriöljyä polttoaineessa tai likainen ilmansuodatin on haitallista sytytystulpalle.
Huomio: Älä koskaan puhdista raivaussahan pakoputkea tai kaasutinta itse. Anna STIHL-jälleenmyyjän puhdistaa kaasutin tai pakoputki.
Katso puhdistetun raivaussahan oikeaoppiset säilytysohjeet muista oppaistamme.
Miksi raivaussaha ei käynnisty?
Ongelma voi johtua bensiiniseoksesta. Älä käytä edellisvuodesta laitteeseen jäänyttä seosta. Jos et ole varma, kuinka vanhaa bensiiniseos on, se kannattaa vaihtaa uuteen.
Jos kipinä ei siirry
Yksi mahdollinen syy toimintahäiriöön on sytytystulppa. Se on kulutusosa, joka on vaihdettava säännöllisesti. Jos uusikaan sytytystulppa ei korjaa ongelmaa, vie raivaussaha STIHL-jälleenmyyjälle tarkastettavaksi.